Blog

5 tipov pre pevné spájanie drevených hranolov a dosiek

5 tipov pre pevné spájanie drevených hranolov a dosiek

Aby sme mohli z dreva vyrobiť čokoľvek od maličkej dekorácie až po veľké záhradné stavby či dokonca zruby, potrebujeme jednotlivé dosky, hranoly alebo guľatiny nejakým spôsobom spojiť. V tomto článku sa pozrieme na najčastejšie spôsoby spájania dreva pri stavbe nábytku, ale aj altánkov, chát a ďalších drevených prvkov. Jednotlivé typy spájania sa môžu spolu aj rôzne kombinovať.

Spájanie dreva skrutkami

Medzi najjednoduchší, opticky nie príliš rušivý a zároveň pevný spôsob spájania rôznych kusov dreva je jeho spájanie pomocou skrutiek. Hranoly a dosky môžete spojiť buď drevoskrutkami (v niektorých prípadoch aj bez predvŕtaných dier) buď so zapustenými alebo s priznanými hlavičkami, alebo pomocou skrutiek s maticou (pre ktoré je potrebné do oboch kusov dreva predvŕtať dieru v plnom priemere). Takýmto spôsobom je možné k doske alebo hranolu pripevniť okrem iného kusu dreva aj rôzne kovania, oceľové pätky, L-ká a podobne.

Spájanie lepením

Pomocou lepenia sa vyrábajú napríklad aj BSH hranoly, o ktorých sme nedávno písali článok aj na našom blogu. Lepenie dreva pre potreby výroby väčšieho hranola je komplikovaný proces, ktorý by ste v domácich podmienkach len ťažko simulovali. Drevo však môžete lepiť pri rôznych malých záhradných prvkoch, dekoráciách, ale aj pri oprave dreveného nábytku ako podporný druh spojiva, ktorý asistuje napríklad spomínaným skrutkám a zvyšuje pevnosť konkrétnej časti nábytku .

Spájanie dreva zárezmi

Videli ste, ako sú vyrobené spoje napríklad pri KVH hranoloch? Presne takýmto spôsobom je možné nielen nadpájať hranoly a získať tak stavebný materiál s väčšou dĺžkou, ale aj vytvárať celé stavebné konštrukcie, rohy (L-ká) a podobne. Napríklad v tomto videu nájdete niekoľko zaujímavých spôsobov, ako spojiť dva hranoly aj pomocou spomínaných zárezov.

Prekladanie dreva

Prekladanie dreva s vytvorenými malými zárezmi (nie však tak sofistikovanými ako v predchádzajúcom bode) sa hojne využíva pri stavbe zrubov. Opracovaná guľatina sa na seba len ukladá bez nutnosti použitia čo i len jedinej skrutky či iného spojovacieho materiálu. Na východnom Slovensku boli tak v minulosti postavené aj drevené kostoly (vtedajší zákon im neumožňoval použiť spojovací materiál). 

Tipy pre poškodené spoje

Existuje obrovské množstvo tipov, ktoré vám pomôžu spevniť oslabené spoje – spomenieme si aspoň zopár najjednoduchších: 

Ak sa vám napríklad skrutka v dierke pretáča, jednoducho do nej strčte niekoľko zápaliek (ideálne zbavených hlavičky) a zakvapnite trochou akéhokoľvek lepidla. Skrutka sa bude mať opäť do čoho zakúsnuť. 

Pomocou malého pliešku ľahko opravíte napríklad zlomenú dvojmetrovú dosku, ktorá spája predné a zadné nohy postele. Ak plech priskrutkujete navyše z tej vnútornej strany, celú dosku dokonale spevníte a z pohľadovej strany nebude nič vidieť.

Množstvo problémov dokážu vyriešiť aj klasické hmoždinky. Nevadí, že v dierke pôvodne stačila drevoskrutka, drevo rokmi pracuje a ako časom usychá, praskliny, póry a ďalšie duté miesta sa zväčšujú, čím povoľuje aj pevnosť spojovacieho materiálu. Zväčšené diery pre skrutky v dreve ľahko spevníte práve hmoždinami.

Ak máte drevené spoje, ktoré držia pohromade klasické drevené valčeky, aj tie môžu časom získať vôľu a vypadávať. Tu je najjednoduchším spôsobom použitie obyčajného lepidla, ktoré jednoducho nalejete do dierok a opäť do nich napevno zatlačíte drevené valčeky.

J&J Profil