Blog

výber dreva

Aké drevo si vybrať pri realizácii záhradnej stavby?

Rozhodli ste sa postaviť si okrasný plot, záhradný domček, prístrešok pre auto, altánok alebo len podbiť vašu strechu a neviete, aké drevo si vybrať? V dnešnom článku sa nezameriame na konkrétne odrody stromov, ale priamo na formu drevených prvkov, ktoré sú najčastejšie používané pri všetkých realizáciách záhradných stavieb. Aký je medzi nimi rozdiel a akú potrebujú jednotlivé typy starostlivosť?

Guľatina

Guľatina je bezkonkurenčne skvelou voľbou pri stavbe plotov, ohrád, okrasných prvkov do záhrady, samozrejme aj zrubov, chát, altánkov a v podstate všeobecne akýchkoľvek záhradných stavieb. Guľatina má prirodzený vzhľad, rôzne nerovnosti a chlpy, ktoré sú práve na dreve to najkrajšie. Guľatina vám zároveň poskytne potrebnú pevnosť napríklad pri stavbe ohrád pre zvieratá (kde sa mimochodom odporúča použiť agátové drevo). Bežnú drevenú dosku hospodárske zvieratá ľahko zlomia. S poriadnou guľatinou si však neporadia a navyše existuje predpoklad nižšieho rizika zranenia, keďže guľatina nemá rohy.

 

Certifikované stavebné drevo

Takéto stavebné drevo je často sterilizované a zároveň napustené ochrannými látkami a opäť vysušené, aby vydržalo doslova stovky rokov. Používa sa najmä na konštrukciu drevodomov. Môžete ho použiť aj ako vonkajší stavebný prvok, no v takomto prípade ho bude nevyhnutné ešte dodatočne ošetriť – napríklad nalakovať.

 

Surové hranoly

Obyčajné surové drevo sa používa napríklad na stavbu altánkov. Jeho výhodou je, že si ho môžete natrieť akoukoľvek obľúbenou farbou. Drevo sa odporúča ohobľovať alebo kúpiť rovno hobĺované hranoly, a následne mu dopriať aspoň 3 nátery lazúry ľubovoľnej farby. Ak chcete takéto fošne použiť aj ako podlahu altánku, miesto lazúry použite olej. 

 

Lakované drevo a koncové výrobky

V stavebninách už kúpite aj rôzne polotovary a kúsky lakovaného dreva, ktoré v podstate nevyžaduje žiadnu ďalšiu úpravu. Je vhodné na tvorbe malých stavieb, ako okrasné ploty, kúsky nábytku, poličky a iné veci v záhrade, ktoré vám majú robiť radosť. Medzi koncové výrobky napríklad patrí tatranský profil, perodrážka, podlahové terasové dosky a iné špecifické produkty, ktoré do seba zapadajú ako puzzle a majú špecifické využitie.

 

Nechajte to na nás

Ak sa neviete rozhodnúť, aké drevo použiť na konkrétnu stavbu, nechajte to na nás. Radi vám s tým poradíme, odporučíme vám vhodný typ, a v prípade záujmu aj realizujeme samotnú stavbu podľa vašich predstáv s našimi vlastnými nápadmi. Tešíme sa na spoluprácu.

Súvisiace

J&J Profil