Blog

Drevený podhľad na dome

Ako urobiť drevený podhľad na dome?

Drvivá väčšina domov so šikmou strechou (ale aj množstvo z tých, ktoré majú rovnú strechu) majú podhľady. V niektorých prípadoch ľudia nechávajú podhľady nedorobené – s priznanými hranolmi z krovu a s povalou, ktorú môže prefukovať. Takéto riešenie je síce lacné (respektíve vás nebude stáť ani cent), no prichádzate tak o vzácny úložný priestor a pod krov sa vám ľahko dostane drobná zver a hmyz. Ako teda urobiť podhľad na dome?

Podhľad na dome

Podhľad na dome má opticky aj funkčne uzavrieť priestor prevísajúcej strechy od steny domu po odkvapový systém, prípadne na štítoch domu po oplechovanie strechy. S dobre urobeným podhľadom sa vám pod strechu nedostane hmyz ani hlodavce. Súčasťou podhľadu je napríklad aj ochranné sito za odkvapovým systémom, cez ktoré zver neprejde, no môže vám pod krovom cirkulovať aspoň trocha vzduchu.

Ako urobiť podhľad na dome?

Vytvorenie pekne vyzerajúceho podhľadu nie je jednoduché a najlepšie je nechať to na odbornú firmu. Priestor nad podhľadom sa zvykne dokonca aj zatepľovať, napríklad aspoň 5-centimetrov hrubým polystyrénom), no niekedy je nutné urobiť celú drevenú konštrukciu, obaliť ju OSB doskami a až na koniec zvoliť finálnu povrchovú úpravu.

Vlastnosti„fasádneho“ podhľadu

Predtým, než sa vrhneme na drevený podhľad, spomeňme si aj ten, ktorý je vlastne súčasťou dorobenej fasády. Takýto podhľad vyzerá skvele a nevyžaduje si absolútne žiadnu údržbu, keďže je natiahnutý do lepidla a sieťky a následne aj do brizolitu/omietky. Jeho dokončenie si však vyžaduje oveľa viac práce a prípravy celej plochy. Môžete ho však natrieť inou farbou ako zvyšok fasády (spolu so soklom) a vytvoriť tak zaujímavý dizajnový prvok.

Vlastnosti dreveného podhľadu

Drevený podhľad si vyžaduje občasnú starostlivosť, no odmení sa vám nádherným vzhľadom. Aj na domoch s bielou fasádou a čiernymi prvkami vytvorí krásny hrejivý prvok. Keďže podbitie je prirodzene kryté prevísajúcou strechou, nemusíte sa príliš obávať vlhkosti ani UV žiarenia. Napriek tomu treba podhľad riadne ošetriť a na montáž potrebujete určité know-how. Pri zmene ročných období môže drevo pracovať a vytvoriť špáry, či sa dokonca vykrútiť. Stavte preto len na skutočne kvalitné drevo

Ako sa starať o drevený podhľad

Pred montážou by mal byť materiál dokonale vysušený a naimpregnovaný. Použiť môžete nátery na morenie a následnú vrstvu laku, alebo rovno stavte na kvalitný olej na drevo. Výbornú skúsenosť máme aj s kvalitnými farbami RemmersV priemere si drevené podbitie každých 10 až 15 rokov bude vyžadovať váš zásah. Nemusíte ho rozoberať, stačí ho len prebrúsiť s pásovou alebo vibračnou brúskou, následne očistiť od prachu a znova natrieť. Ak by ste našli nejaké poškodené kusy, môžete ich vymeniť.

Z čoho sa robí drevený podhľad?

Podhľad sa najčastejšie montuje na drevené hranoly alebo inú predpripravenú konštrukciu, napríklad z hliníkových alebo oceľových profilov. Samotný podhľad je vlastne tatranský profil – perodrážka. Ak hľadáte originálny dizajn alebo chcete vyrobiť podhľad na zrub, môžete použiť aj zrubový profil.

Súvisiace

J&J Profil