Blog

drevený obklad

Ako vybrať a ošetrovať drevený obklad na chatu či dom?

Drevený obklad je nadčasovým dizajnovým, ale aj funkčným doplnkom každého jedného interiéru). Snáď neexistuje architektonický štýl, do ktorého by sa nedal zakomponovať príjemný drevený obklad. Ako ho však vybrať do rôznych typov interiéru, ako sa oň starať a čo všetko je potrebné pripraviť pred samotnou montážou?

Drevený obklad na chatu

Ak máte malú záhradnú chatku niekde v záhradkárskej osade, ale aj peknú (pokojne murovanú) chatu niekde uprostred prírody, na tieto stavby sa najviac hodí zrubový obklad, a to do interiéru, ale aj exteriéru. Montáž zrubového obkladu je navlas rovnaká, ako aj montáž klasického tatranského profilu. Práve pri murovaných chatách si ľudia najčastejšie volia zrubový obklad, ktorý funguje aj ako izolačná vrstva, no v prvom rade vytvorí z chaty útulnejšie miesto.

Drevený obklad na dom

Pri rodinných domoch, či už novostavbách alebo rekonštrukcii, si ľudia najčastejšie vyberajú klasický tatranský profil. Montáž perodrážkového obkladu sa dá po predchádzajúcich skúsenostiach zvládnuť aj svojpomocne. Naša spoločnosť však ponúka odbornú montáž na akýkoľvek podklad či fasádu. Práve správna montáž je dôležitá napríklad pre zabránenie zatekaniu vody za obklad či jeho skriveniu a praskaniu pri nesprávnom ukladaní dosiek. Pre viac informácií nás neváhajte kontaktovať.

Aký drevený obklad vybrať a kam ho umiestniť?

Vo svete rodinných domov v exteriéri v posledných rokoch dominujú farby ako biela, sivá, antracitová či čierna. Práve tieto farby je vhodné oživiť drevenými prvkami. Niekoľko plôch dreveného obkladu na fasáde (napríklad medzi oknami alebo pod oknami) vytvorí z chladnej budovy útulný príbytok. Najobľúbenejšou farbou je klasický orech. V interiéri sa čoraz viac objavuje aj spomínaný zrubový obklad, a to napríklad na stene za televízorom v obývačke. Ak je interiér futuristický, obklad je možné natrieť napríklad bielou farbou.

Ako ošetrovať drevený obklad?

Drevený obklad v interiéri nepotrebuje ošetrenie aj celé desaťročia. Ľudia sa však po nejakom čase rozhodnú pre zmenu farby, a práve vtedy je čas vybrať si napríklad kvalitný olej na drevo, ktorý drevo nielen nafarbí, ale aj ošetrí. V exteriéri by ste starostlivosť nemali podceniť. Drevo je stále vystavené UV žiareniu, vode, mrazu a zmenám teploty. Aj pri použití najkvalitnejšieho oleja či lazúry sa odporúča drevo ošetrovať aspoň každé dva roky.

Drevený obklad a životnosť

Množstvo ľudí stále vníma drevo ako materiál s krátkou životnosťou, čo je, samozrejme, omyl. Mnohé drevené stavby vo svete majú aj niekoľko stoviek rokov a stále stoja. Drevený obklad v interiéri pravdepodobne prežije aj vaše vnúčatá. V exteriéri je životnosť obkladu aj pri mizernej starostlivosti a vystaveniu poveternostným vplyvom naozaj vysoká, avšak s poklesom estetickej kvality. Pri pravidelnom ošetrovaní a správnej odbornej montáži však obklad vydrží celé desiatky rokov ako krásny prvok na fasáde domu či chaty.

Súvisiace

J&J Profil