Blog

Cédrové drevo

Cédrové drevo má svoje špecifické vlastnosti

Cédrové drevo je po celom svete známe a vyhľadávané pre svoje výnimočné účinky. Okrem rôznych magických vlastností sa využíva aj v stavebníctve, a to najmä vďaka svojej odolnosti a jednoduchému, no napriek tomu krásnemu a nenapodobiteľnému vzhľadu. Kde všade sa aj vy môžete stretnúť s cédrovým drevom a koľko cédrové drevo vlastne stojí?

Céder

Mohutný strom s veľkými šiškami rastúcimi smerom nahor vás upúta už z diaľky. Céder sa môže dožiť pokojne aj 500 rokov. Cédrové drevo prirodzene pôsobí ako repelent a odpudzuje škodcov napríklad aj zo záhrady, v ktorej rastie. Sibírsky céder sa navyše môže pochváliť aj rôznymi vlastnosťami, ktoré majú pozitívne účinky na ľudské zdravie. Céder je možné ojedinele nájsť aj na Slovensku, vo veľkých množstvách sa však vyskytuje najmä v Severnej Amerike a v Rusku.

Cédrové drevo

Cédrové drevo má mimoriadnu pevnosť a je v podstate nezraniteľné hmyzom. Ani rôzne drevokazné huby mu nevedia príliš ublížiť a vďaka tomu je výbornou voľbou na rôzne exteriérové stavby, veľmi výnimočne dokonca aj na zakladanie drevených základov. Cédrové drevo je však mäkké a dobre sa s ním pracuje. 

Použitie cédrového dreva

Cédrové drevo sa najčastejšie využíva na výrobu nábytku. Hneď na začiatok však musíme spomenúť, že za nábytok z cédrového masívu si zaplatíte naozaj nemalú sumu. Často sa z cédrového dreva vyrábajú aj sauny a práve v saunách sa cédrové drevo využíva aj ďalším spôsobom, ktorý si ukážeme na konci článku. Cédrové drevo sa bežne používa aj na výrobu tatranského profilu či terasových dosiek

Cédrové drevo – cena

Cédrové drevo patrí medzi tie drahšie. Jeho cena sa napríklad pri drevenom tatranskom profile môže pokojne vyšplhať aj na 200 € za jediný meter štvorcový. Práve preto si ľudia najčastejšie vyberajú iné, cenovo oveľa dostupnejšie druhy dreva, ktoré však kvalitou nijako nezaostávajú. Medzi najobľúbenejší patrí červený smrekseverský smrek, ale napríklad aj borovica.

Netradičné použitie cédrového dreva

Cédrové drevo sa využíva napríklad aj na výrobu rôznych esenciálnych olejov. Má sladko-drevitú vôňa s typickým kafrovým nádychom. Oleje z tohto dreva majú mnohé blahodarné účinky. Pôsobia antisepticky, využívajú sa najmä pri nádche, posilňujú dýchanie, no pôsobia aj upokojujúco. Vôňa veľmi dobre odháňa niektoré druhy hmyzu. Využívajú sa najčastejšie na inhaláciu cez aromalampu, v saune, ale aj pri masáže. Drevné hobliny sa používajú aj pri rituáloch rôznych kultúr na vykurovanie, respektíve vydymovanie. Céder je v mnohých kultúrach považovaný za boží strom a najčastejšie symbolizuje blahobyt.

Súvisiace

J&J Profil