Blog

morenie dreva

Čo všetko dokáže pravidelné morenie dreva?

Drevo je pevný a spoľahlivý materiál, z ktorého ľudstvo stavia príbytky už od čias, kedy sme vyliezli z jaskýň. Drevo však vyžaduje aj našu lásku a starostlivosť, vďaka čomu dokážu stavby vydržať aj stovky rokov. Ako sa správne starať o drevo? 

Ako sa drevo ošetrovalo kedysi 

Až do dnešného dňa sa zachovala tradícia zvážania takzvaného mesačného dreva. Počas konkrétneho dňa v mesačnom cykle sa drevo nareže a nechá sa v lese niekoľko dní preschnúť. Tento proces zabezpečí, že drevo má tú najvyššiu možnú kvalitu. 

Naši dedkovia by si ešte pamätali, ako sa pri stavbe strých domov stropné trámy morili kožou z vola. Práve preto sú väčšinou také tmavé, a aj vďaka tomuto procesu staré vidiecke domy vydržali až do dnešných dní.  

Tip na červotočov 

Zabýval sa vám niekde v dome červotoč? Dajte mu to, čo mu najviac chutí. Drevo. Na vaše trámy alebo krov jednoducho nabite mladé, čerstvo narezané drevo. Červotoč sa do neho za paŕ týždňov presunie a vy tieto kusy jednoducho oddelíte a vyhodíte z domu. Jednoduché. 

Starý lak dajte dolu 

Pásová, alebo aj ručná vibračná brúska sú v tomto prípade neodmysliteľným pomocníkom pri starostlivosti o drevo. Jemným brúsnym papierom alebo brúskou s malým výkonom zhoďte z dreva starý lak. Na ten vám nová farba aj tak nechytí. 

Nebojte sa viacerých vrstiev 

Keď moríte drevo, dajte mu toľko, koľko vypije. Ak bude vyzerať dobre až po piatom nátere, nevadí. Viete tak, že ste mu venovali dostatok potrebného prípravku pre jeho dlhšiu životnosť. 

Pravidelnosť zaručí dlhšiu životnosť 

Tento proces môžete opakovať pokojne aj každé 2-3 roky. Vždy, keď sa vám zdá, že drevo stráca svoju farbu alebo že na niektorých miestach začína pracovať a hniť, ošetrite ho. Altánky, záhradné domčeky, ploty, profily ale aj terasy tak vydržia o desiatky rokov dlhšie.

Súvisiace

J&J Profil