Blog

podlaha drevená

Drevená podlaha v dome či v byte

Drevená podlaha, či už tmavá alebo svetlá, je skvelým doplnkom akéhokoľvek interiéru. Rustikálna drevená podlaha sa hodí viac na chalupu. Drevené mozaikové parkety sú však skvelým doplnkom aj do obývačky a lakované parkety môže pokojne použiť aj v kuchyni, kde občas hrozí nejaký ten kontakt napríklad s vodou pri varení. Kartáčovaná drevená podlaha skvele podčiarkne rustikálny vzhľad vidieckeho domčeka a svetlá drevená podlaha sa hodí aj do nadčasových futuristických moderných interiérov.

Druhy drevenej podlahy

Existujú rôzne typy drevenej podlahy. Najčastejšie sa drevená podlaha vyrába z dubu alebo z červeného smreku. Dubová drevená podlaha alebo rôzne exotické drevené podlahy aj z tmavého dreva sa však šplhajú k závratným sumám a oproti smrekovej podlahe nemajú žiadne výnimočné vlastnosti – iba rozdielny vzhľad. Štandardom je, že väčšina drevených podláh je naozaj vyrobená z poctivého masívu.

Drevená podlaha cena

Drevená dubová podlaha bude stáť viac, ako drevená podlaha napríklad zo severského alebo červeného smreku. Ak máte záujem o cenovú ponuku drevenej podlahy s cenou napríklad za meter štvorcový, neváhajte nás kontaktovať. Radi vám ju pripravíme.

Pokládka drevenej podlahy

Drevené podlahy  typu „click“ sa montujú inak, ako klasické drevené parkety. Existujú dokonca aj drevené podlahy, ktoré sa montujú rovnako ako plávajúca podlaha. Niektoré špeciálne typy drevenej podlahy vyžadujú pre montáž aj položenie dreveného roštu pod samotnú podlahu. Pokládku drevenej podlahy vo väčšine prípadov realizujú špecializované firmy.

Zamilovali ste sa do drevených podláh a chceli by ste si ich užiť aj u vás doma? Klasické staré drevené parkety, poctivá drevená „plávačka“, ale aj obľúbená dlážkovica majú vo svete čoraz viac obdivovateľov. V dnešnom článku sa pozrieme na výhody aj nevýhody drevenej podlahy, ale aj na možnosť kombinovať ju s podlahovým kúrením.

Drevená podlaha do domu a bytu

Drevené podlahy sa hodia do tradičných, konzervatívnych a rustikálnych interiérov, ale aj do moderných domov s čistým a jednoduchým dizajnom. Do domov s tradičným dizajnom si ľudia najčastejšie vyberajú kartáčované alebo dokonca opálené drevo, ktoré vytvorí dokonalú bodku nad celým lookom. Pri moderných domoch dávajú prednosť bledým farbám, ako je bledo hnedá, ale aj sivá či dokonca biela.

Výhody drevenej podlahy

Drevená podlaha alebo dlážkovica je vynikajúci izolant. V zime navyše nie je studená a v lete naopak nie je horúca. Drevená podlaha dokáže krásne voňať aj desiatky rokov a dodá interiéru potrebné teplo domova. Aj keď sa na nej časom vytvoria nejaké vrásky, ako napríklad ryha od nábytku či od detských hier, neuberie jej to na kráse tak, ako keď vám praskne keramická obkladačka.

 

Nevýhody drevenej podlahy

Drevená podlaha je náchylná na rôzne drevokazné huby a dokáže ju poškodiť vlhkosť, ale aj veľké zmeny teplôt. Ak nemáte suché základy, podlaha sa vám môže za pár rokov doslova rozsypať. Ak podklad nie je rovný a pracuje vplyvom teplotných rozdielov, pripravte sa na vznik medzier medzi jednotlivými kusmi. Ak sú však podmienky dobré, drevená podlaha vás prežije.

Podlahové kúrenie a drevená podlaha

Jednou z nevýhod drevenej podlahy môžu byť práve jej skvelé izolačné vlastnosti. Drevená podlaha nevedie teplo a podlahové kúrenie ju dokáže presušiť tak, že sa scvrkne a vytvorí vám všade nepekné špáry. Teplo z kúrenia vám navyše odizoluje a kúrenie bude maximálne neefektívne. Na podlahové kúrenie sa oveľa viac hodí keramický obklad s imitáciou dreva. Podlaha sa dá na kúrenie aj nalepiť, aby časom špáry nevznikali, no účinnosť vykurovania bude stále nízka.

Starostlivosť o drevenú podlahu

Nezabudnite, že o drevenú podlahu sa treba občas aj starať. Ak stratí svoju pôvodnú krásnu, treba jej dopriať prebrúsenie a nový náter olejom alebo farbou na drevo určenou na pochôdzne plochy. Rovnako treba dávať pozor na nehody domácich miláčikov, či prípadný únik vody z radiátora alebo z kuchyne, ktorý by dokázal podlahu poškodiť za veľmi krátky čas. Brúsenie a následné nanášanie leštenky na drevenú podlahu odporúčame nechať na starosť odborníkom. Renovácia drevenej podlahy je doslova umenie a pri hroziacich chybách si môžete drevenú podlahu nenávratne poškodiť.

Súvisiace

J&J Profil