Blog

Drevené podlahy

Drevené podlahy v interiéri a exteriéri – rozdiely

Drevené podlahy patria medzi nestarnúce dizajnové prvky, ktoré boli in pred stovkami rokov, sú in dnes, a pravdepobone budú in aj o stovky rokov. V dnešnom článku sa pozrieme na to, aké drevené podlahy sa používajú v interiéri a aké v exteriéri, aký je medzi nimi rozdiel a na čo by ste si mali dať pozor pri výbere drevenej podlahy.

Drevené podlahy – špecifiká

Drevená podlaha má na rozdiel od iných podlahových krytín niekoľko špecifík. Jej správne položenie si vyžaduje skutočnú precíznosť, no odmenou vám bude jedinečná podlaha, ktorá prežije celé generácie a navodí vám správnu atmosféru bezpečného domova. Či už sa rozhodnete pre drevenú podlahu pre interiér alebo exteriér, musíte počítať s tým, že si vyžaduje starostlivosť. Ak ju však nepodceníte, odmení sa vám dlhou životnosťou.

Dlážkovica pre interiér

V interiéroch sa ako drevená podlaha najčastejšie používa takzvaná dlážkovica. Ide o drevené dosky, ktoré majú systém perodrážky a zasúvajú sa do seba. Existuje veľké množstvo veľkostí a možností uloženia perodrážkovej dlážkovice. Rovnako si môžete vybrať aj farbu, ktorá sa dá následne prispôsobiť výberom samotného laku. Dlážkovicu si nechajte vždy položiť profesionálnou firmou, ktorá s tým má dlhoročné skúsenosti.

Terasové dosky pre exteriér

Do exteriéru sa na podlahu používajú drevené terasové dosky. Spravidla sa medzi nimi necháva medzera (kvôli rozťažnosti vplyvom zmien vonkajšej teploty, ale aj na odvod vody), a montujú sa na špeciálne montážne pliešky, ktoré sú prichytené na vopred pripravenú konštrukciu.Terasové dosky majú povrchovú úpravu a aj pri bosej chôdzi sa nemusíte báť, že sa vám do nohy zadrie trieska.

Drevené podlahy a starostlivosť

Drevené podlahy si na rozdiel od keramickej alebo betónovej dlažby vyžadujú starostlivosť. Základom je najmä v interiéri zabezpečiť, že každá rozliata tekutina sa čo najskôr utrie. Spravidla po 10 a viac rokoch je vhodné podlahu prebrúsiť a znova nalakovať. V exteriéri je starostlivosť o niečo častejšia a spočíva v obnovení ochrannej vrstvy (napríklad prelakovaním), ktorá chráni vaše terasové dosky pred UV žiarením a dažďom.

Drevené podlahy a ich výhody

Najväčšou výhodou, ale v niektorých prípadoch aj nevýhodou drevenej podlahy sú jej tepelno-izolačné vlastnosti. Drevené dosky dokonale izolujú teplo. To znamená, že na dotyk sú vždy príjemné a pocitovo teplé – na rozdiel od dlažby alebo laminátu. Nie sú však vhodné tam, kde chcete použiť podlahové kúrenie. Teplo by cez dosky jednoducho neprešlo do priestoru.

Súvisiace

J&J Profil