Blog

Vyrobte si doma jednoduchý nábytok zo starého dreva

Vyrobte si doma jednoduchý nábytok zo starého dreva

Našli ste doma nejaké staré, no zdravé drevo napríklad v stodole? Alebo vám ostali odrezky hranolov, dosiek a iných konštrukčných prvkov napríklad po stavbe altánku alebo záhradnej chatky, no je vám ľúto ich len tak vyhodiť alebo spáliť? Ak sú už natreté olejom alebo iných prípravkov, rozhodne ich nepáľte v krbe alebo v kotli, no ani spaľovanie na otvorenom ohni vonku nie je práve dobré riešenie. Miesto toho z nich môžete radšej niečo postaviť.

Nábytok zo starého dreva

Pod pojmom nábytok zo starého dreva si ľudia najčastejšie predstavia napríklad posteľ z rokmi ošľahanej surovej guľatiny s rustikálnym vzhľadom od profesionálneho stolára za stovky alebo tisícky eur. Drevený nábytok vyzerajúci „staro“, opotrebované, vidiecky, rustikálne – nazvite si to ako chcete, si však môžete vyrobiť aj sami. O to väčšiu radosť vám bude takýto produkt robiť. Ako teda začať a čo všetko si môžete vyrobiť?

Na začiatok budete potrebovať drevo, aspoň nejaké základné náradie (ceruzku, meter, pílku, kladivo, skrutkovač, brúsny papier a podobne) a prípadne spojovací materiál (klince, skrutky) a v niektorých prípadoch aj nejaké kovanie (L-ká pre zavesenie na stenu, pánty a podobne). Ak však patríte medzi zručných majstrov, drevo môžete spájať aj rôznymi inými spôsobmi, ktorým sme sa venovali v jednom z našich predchádzajúcich článkov na blogu.

Police a vešiaky

Nie je nič jednoduchšie, ako vyrobiť peknú poličku alebo vešiak. Môže vám robiť radosť nielen na chate, ale aj v obývačke alebo na chodbe. Na začiatok si môže vyskúšať vyrobiť len jednoduchú poličku (dve L-ká a jedna obyčajná drevená doska) a prípadne vešiak na bundy. Neskôr môžete skúsiť spraviť vešiakovú stenu alebo poličku na koreniny do kuchyne aj so „zábradlím“ či nejakým pekným motívom.

Lavice z fošne a guľatiny

Lavicu k ohnisku na opekanie vyrobíte pomocou dvoch rovnako hrubých (alebo vysokých) polienok, jednej fošne a štyroch klincov alebo skrutiek. Ak by ste chceli vyrobiť krajšiu lavicu do interiéru, ako nohy použite hranoly, ktoré so sedacou časťou spojíte aj diagonálnym hranolom pre vyššiu pevnosť.

Paletové sedenie

Zostali vám palety? Nie je nič lepšie, ako si z nich vyrobiť sedenie na vašu terasu alebo do altánku. Hodíte na ne pár starých vankúšov, dve palety na sebe vytvoria praktický stôl a vy už si môžete len vyložiť nohy a relaxovať. Vyrobiť jednoduché kreslo alebo pohovku z palety vám vďaka návodom na internete nezaberie viac ako hodinu. 

Stolík z dreva

Priviezli vám paletové drevo v celých dĺžkach alebo ako nenaštiepané polená? Z jedného takéhoto pňa si dokážete vyrobiť krásny konferenčný stolík. Stačí ho jednoducho preniesť dnu a máte hotovo. Tí šikovnejší naň nalepia napríklad aj sklenenú tabuľu, aby získali väčší priestor na odkladanie občerstvenia alebo dekorácií. Pri výrobe stola z dosiek postupujte rovnako, ako pri výrobe lavice.

Detský nábytok

Ďalší nábytok, ktorý sa dá ľahko vyrobiť z menších kusov aj staršieho dreva, je ten detský. Malá stolička, stolík, šamlík alebo dokonca aj lehátko nemôžu šikovnému oteckovi alebo mamičke zabrať veľa času a deťom budú robiť obrovskú radosť. Veľmi obľúbené sú aj stoličky z návinov na elektrické káble, ktorým stačí v podstate len dorobiť sedaciu mäkkú časť. 

Dekorácie nielen do interiéru

Zo zbytkov a odrezkov dreva, aj z tých naozaj malých do 20 cm, sa dajú vyrobiť, respektíve skôr vyrezať pekné dekorácie. Ak chcete do práce zapojiť aj deti, vyrobte si s nimi napríklad peknú vtáčiu búdku. Tá sa dá zbúchať dokonca aj z odrezkov tatranského profilu alebo terasových dosiek.

J&J Profil