Blog

Drevený plot

Drevený plot – tipy pre stavbu

Rozhodli ste sa pre stavbu plota na vašej záhrade? V dnešnej dobe už máte desiatky možností, ako túto stavbu vyriešiť. Klasické pletivá aj murované parkany však nie sú témou, ktorej sa chceme venovať v tomto článku. Ukážeme si, ktoré časti plota môžu byť z dreva, ako ich kombinovať aj s inými materiálmi.

Drevený plot – stavba

Aké komponenty môžu byť v plote z dreva? Pravdou je, že vlastne všetky. Začnime hneď od základov. Tie môžu okrem betónových pätiek tvoriť napríklad aj guľatinové koly s priemerom 15-20 cm zapustené cca meter hlboko v zemi. Konštrukciu plota a teda spojnice kolov môžu tvoriť fošne, hranoly, ale aj ďalšia guľatina. Samotnú výplň plota môžu opäť tvoriť drevené plotové latky. Celodrevený plot pripomína westernové cowboyské ohrady. Jednotlivé diely však môžete kombinovať – betónové pätky a hranoly, drevené stĺpiky a pletivo, alebo kovové stĺpika a plotové latky.

 

Základy pre plot

Aby ste mohli spraviť drevené základy, je potrebné ich riadne odizolovať. Betónová pätka ani nerezový stĺpik vám nezhnijú a vydržia v zemi aj 100 rokov. Odporúčame použiť agátové koly, ktoré treba naraziť do predom vyvŕtanej jamy v hĺbke cca 1 meter. Aby však koly v zemi vydržali desiatky rokov, treba ich natrieť napríklad gumoasfaltom. 

 

Nosná konštrukcia

Nosnú konštrukciu medzi kolmi môžu tvoriť rôzne komponenty, ktoré sme opisovali vyššie. Je však dôležité zvoliť správny spojovací materiál (a celkový spôsob ich spojenia) s vertikálnymi hranolmi alebo kolmi. Všetky komponenty nad zemou treba poriadne natrieť UV lazúrou a následne nalakovať. Správne ošetrené drevo vám aj vonku vydrží roky bez nutnosti údržby.

 

Výber dreva a inej výplne

Ak ste sa rozhodli pre drevenú výplň, budú ju pravdepodobne tvoriť plotové látky. Tie musíte tiež ošetriť množstvom náterov, aby nepodliehali hnilobe či inej degradácii pod vplyvom UV žiarenia a vody. V spomínaných ohradách tvoria výplň len samotné horizontálne spojnice medzi vertikálnymi hranolmi a latky sa nepoužívajú vôbec. 

 

Finalizácia – farba, sieť, …

Pri stavbe plota treba myslieť najmä na to, akú funkciu má plniť. Či má pôsobiť len ako dizajnový plôtik ako z amerického predmestia, či má zabrániť vášmu malému psíkovi vybehnúť na ulicu, alebo či to má byť ohrada pre kone a iné hospodárske zvieratá.Dizajnový plôtik treba pekne nafarbiť, pre psíka pod plot dať aj podhrabové dosky (a vyplniť väčšie medzery napríklad pletivom alebo sieťou), a ohrada pre dobytok musí byť naozaj pevná. Ak máte záujem o stavbu dreveného plota, neváhajte nás kontaktovať. 

Súvisiace

J&J Profil