Blog

Fasáda z dreva

Fasáda z dreva a inšpirácia

Drevené fasády sa v poslednej desiatke rokov stávajú aj v našom regióne neodmysliteľnou dizajnovou súčasťou rodinných domov, ale aj iných stavieb. Pri prechádzke v nových štvrtiach by ste len ťažko hľadali dom, na ktorom nie je nejaký drevený prvok – a to vo väčšine prípadov práve vo forme fasády. Chceli by ste aj vy váš domček alebo chatu trochu ozvláštniť a dodať mu prírodný vzhľad pomocou drevených prvkov? Našli sme pre vás niekoľko tipov na inšpiráciu.

Drevená fasáda

Ak nepočítame drevené záhradné chatky alebo staré drevenice v skanzenoch, len ťažko by sme dnes hľadali dom, ktorý je celý obložený drevom. Napriek tomuto faktu však drevo zo stavebníctva ani len o malý krok neustúpilo iným materiálom. Našlo si však novú funkciu – dekoratívnu. Práve drevený tatranský profil sa používa ako kontrastná „látka“ na inak sterilné a fádne stavby.

Fasáda z dreva inšpirácia

Pod pojmom drevená fasáda si každý predstaví niečo iné. Množstvo ľudí si pre obklad drevenej fasády vyberie radšej keramickú dlažbu s imitáciou dreva alebo rôzne kompozitné materiály. Každá z týchto možností má svoje výhody a nevýhody, no len pravé drevo nádherne vonia, je príjemné na dotyk a môžete si byť istí, že pri občasnej správnej starostlivosti vás ľahko prežije.

Hrejivý prvok pre chladný dom

Naozaj drvivá väčšina dnešných domov je vytvorená z troch farieb – bielej, sivej a antracitovej. Biela fasáda, sivý sokel, antracitové okná, strecha a odkvapový systém. Je to nielen moderné, ale aj nadčasové, no na prvý pohľad sú to všetko smutné a studené farby. Ako takejto stavbe dodáte trochu života? Jednoducho, stačí časť fasády obložiť tatranským profilom, ako je to napríklad na tomto obrázku. 

Zvýraznenie línií okien či terasy

To, že drevený obklad dokonale oživí chladné domy je už jasné, no kam presne je vhodné ho umiestniť? Najčastejšie sa používa na vytvorenie akejsi línie medzi oknami. Rovnako je obľúbené vyplniť dreveným obkladom celý výklenok pri vchodových dverách, ale napríklad aj stenu na terase. V dnešnej dome však nie je problém odfotiť svoj dom a pomocou grafických programov vložiť drevený obklad na rôzne miesta na fasáde, aby ste mali predstavu, ako bude výsledný efekt vyzerať.

Zrubový obklad ako v horách

Je na obrázku skutočný zrub postavený z guľatiny, alebo ide o obyčajný, pravdepodobne murovaný dom, ktorý je obložený zrubovým obkladom? Zrubový obklad, ktorý sa montuje rovnako jednoducho, ako klasický tatranský profil, dodá každému domu alebo chate vzhľad pravého dreveného zrubu niekde v kanadských horách.

Drevený obklad s rustikálnym nádychom

Drevený obklad nie je len doménou moderných domov alebo zrubov, krásny dizajnový prvok môže tvoriť aj na klasickom vidieckom domčeku. Pri použití správnej farby (alebo pôsobenia Slnka a postupným vyprašivením dreva), v kombinácii s drevenou podlahou na terase a starým nábytkom si vytvoríte dokonalý romantický kútik. Pre dosiahnutie skutočne rustikálneho vzhľadu si môžete objednať aj kartáčovanie dreva, ktoré zvýrazní jeho kresbu.

Súvisiace

J&J Profil