Blog

Impregnácia dreva

Impregnácia dreva – je vôbec potrebná?

Pod pojmom impregnácia dreva si ľudia často mylne predstavia akýkoľvek náter. Nie je to však tak. Ak drevo natierate napríklad len lakom, síce ho zakonzervujete, no lak pravdepodobne neprenikne hlbšie, ako jeden milimeter do materiálu. V dnešnom krátkom článku si povieme, na čo impregnácia slúži, aké chemikálie sa na ňu používajú a kedy sa impregnácia vyžaduje.

Impregnácia dreva

Impregnáciou nazývame ošetrenie dreva, vo väčšine prípadov redšou chemikáliou, ktorá sa vsakuje hlboko do dreva. Je vám asi jasné, že ak je drevo mokré, nedokáže do seba už impregnáciu nasať. Drevo, ktoré sa chystáme impregnovať, by malo byť dostatočne suché. Existujú rôzne formy impregnácie dreva – napríklad na ochranu pred drevokaznými hubami, hmyzom, ale aj vlhkosťou.

Čím sa impregnuje drevo?

Drevo sa najčastejšie impregnuje špeciálnymi impregnačnými nátermi, ktoré obsahujú biocídy (fungicídy a insekticídy). V prípade, že už bolo drevo napadnuté škodcom, môže včasná impregnácia zabrániť domu, aby drevo definitívne zničil. Impregnáciu odporúčame vykonávať vždy len v exteriéri, pretože látky obsiahnuté v týchto chemikáliách sú po vdýchnutí škodlivé aj pre ľudský organizmus. Rovnako nechcete, aby sa ich nadýchali aj vaše deti alebo domáci miláčikovia. 

Ktoré drevo treba impregnovať?

Impregnovať nejakým ochranným náterom, ktorý zabezpečí jeho vyššiu životnosť, sa odporúča každé jedno drevo. Avšak, mimoriadne dôležité je impregnovať drevo, ktoré môže prísť do styku s vlhkosťou a škodcami, a teda všetky dosky a hranoly určené na exteriérové stavby, ako sú drevené ploty, altánky, záhradné chatky, ale aj exteriérový tatranský profil. Niektorí majstri medzi impregnáciu zaraďujú aj náter olejom, keďže ten sa tiež vpije d dreva, nevytvára na povrchu vrstvu laku, no chráni drevo pred škodcami, vodou aj UV žiarením.

Ako často sa impregnuje drevo?

Drevo sa v princípe impregnuje len raz, vždy pred jeho prvým použitím. Ako sme už spomínali, drevo musí byť suché, aby sa impregnácia mohla riadne vpiť do celej jeho štruktúry. Impregnačného náteru použijeme veľké množstvo – nanášame veľkú vrstvu, aby sa dokázala vpiť aj úplne do stredu nejakých hrubých hranolov. V prípade, že drevo po napríklad 10 rokoch chcete zrenovovať alebo použiť na stavbu niečoho iného, odporúča sa zbrúsiť povrchový lak a znova ho naimpregnovať. Pre informáciu – existuje aj alternatíva k impregnácii dreva – takzvaná sterilizácia dreva. 

Čím natrieť impregnované drevo?

Drevo, ktoré je naimpregnované a pripravené na stavbu je vhodné ošetriť ďalším náterom, ktorý vytvorí ochrannú vrstvu. My odporúčame natrieť drevom farbami Remmers, no môžete použiť aj lazúry, laky či gélové prípravky s UV ochranou a ochranou proti vlhkosti od iných výrobcov.

Súvisiace

J&J Profil