Blog

Jelšové drevo

Je jelšové drevo vhodné na záhradné stavby?

Rozhodli ste sa pre záhradnú stavbu z dreva alebo montáž tatranského profilu a rozmýšľate, aké si vybrať drevo? Na trhu existuje obrovské množstvo alternatívnych listnatých aj ihličnatých drevín, z ktorých každá vyniká inou cenou, kvalitou, trvanlivosťou, ale aj vzhľadom. V dnešnom článku sa pozrieme na čoraz obľúbenejšie jelšové drevo a jeho vlastnosti.

Jelša

Jelša lepkavá (latinsky Alnus glutinosa) je drevina, ktorá rastie na celom území Európy vrátane Slovenska. Medzi jej hlavné prednosti patrí pomerne rýchly rast. V priemere jelše dosahujú výšku okolo 20 až 25 metrov v závislosti od podmienok vplývajúcich na ich rast, ako je podložie či podnebné pásmo. Jelšové drevo sa často používa pri výrobe údenín.

Jelšové drevo

Jelšové drevo je veľmi vyhľadávané najmä v stavebníctve, nábytkárstve a sochárstve. Jelšové drevo vás okamžite očarí nádhernou a jemnou kresbou, rôznymi „kazmi“ v podobe uzlov a nepravidelnosťou umiestnenia jadra, čo sa prejaví na rôznej hrúbke a vzájomnej polohe letokruhov. Jelšové drevo je však pre svoju jemnosť mimoriadne náročné na spracovanie, no výsledný produkt vždy stojí za to.  Má príjemnú teplú farbu, veľmi dobre sa dá impregnovať a farbiť, čo výrazne predĺži jeho životnosť. 

Kde sa jelšové drevo používa?

Jelšové drevo má vysokú odolnosť voči vode a pri použití napríklad na nosné stĺpy v zamokrených oblastiach má rovnakú trvanlivosť, ako napríklad dubové drevo. Nedosahuje však takých kvalít, akými sa môže v tomto segmente pochváliť agátové drevo. Jelša sa však skvele hodí aj do exteriéru, kde sa nemusíte báť jeho rýchlej degradácií vplyvom poveternostných podmienok a UV žiarenia.

Je vhodné na záhradné stavby?

Áno, jelša je vhodná na stavbu záhradných chatiek a altánkov, vyrábajú sa z nej plotové latky, ale aj terasové dosky či perodrážkový tatranský profil. Avšak, pre svoju nižšiu cenu a oveľa lepšiu dostupnosť sa v záhradnom a dizajnovom stavebníctve využívajú iné druhy dreva, ktoré sú príjemnejšie aj po finančnej stránke a dosahujú rovnaké kvality, ako jelšové drevo.

Čo si vybrať miesto jelšového dreva?

Medzi najpoužívanejšie „záhradné“ druhy dreva na našom trhu patria jednoznačne červený smrek, severský smrek a borovica. Okrem toho, že sa ťažia aj priamo u nás na Slovensku, aj pri dovoze zo zahraničia sa môžu pochváliť špičkovou cenou. Okamžite si vás získa ich vôňa a vzhľad. Tieto druhy dreva majú dosť vysoký obsah živice, čo výrazne vplýva na ich dlhú životnosť aj v náročných poveternostných podmienkach.

Súvisiace

J&J Profil