Blog

KVH hranoly – čím sú špecifické a ako sa vyrábajú?

KVH hranoly – čím sú špecifické a ako sa vyrábajú?

KVH hranoly patria obľúbené konštrukčné produkty z dreva, ktoré sa používajú na rôzne záhradné stavby, zábradlia či výrobu dreveného nábytku. Aj pozornému oku niekedy dokáže uniknúť, ako sú tieto hranoly vlastne vyrobené. Čo všetko by ste o nich mali vedieť a kde by ste sa mali vyvarovať ich použitiu?

Použitie KVH hranolov

Skratka KVH je odvodená od nemeckého slova Konstruktionsvollholz, ktoré môžeme voľne preložiť ako konštrukčné stavebné drevo. Ide o hranoly, ktoré sa bežne vyrábajú aj do dĺžky viac ako 10 metrov. Takéto dĺžky sa dosahujú spájaním viacerých kratších hranolov takzvaným cinkovým, respektíve hrebeňovým spojom. Pri použití náteru by ste na hranoloch tento spoj len ťažko hľadali a nerozoznáte ich od masívnych drevených hranolov vyrobených z jedného kusu guľatiny. Tie sú síce lacnejšie, no pred použitím je potrebné ich vysušiť a ohobľovať. KVH hranoly majú krásny hladký povrch (ak si vyberiete opracovanú verziu) a v mnohých prípadoch dokonca aj zrazené hrany. KVH hranoly sa nepoužívajú len na menšie záhradné stavby, ale aj ako plnohodnotný stavebný prvok pri zakladaní drevostavieb.

Vertikálne nosné prvky

KVH hranoly sú ideálne pre použitie na vertikálne nosné prvky, ako sú napríklad nosné stĺpy altánku či prístrešku. Výborne sa hodia aj na zakladanie stĺpov zábradlia či plota. Z KVH hranolov väčších dĺžok (napríklad 5-metrových) si ľudia doma pomocou skracovania vyrobia potrebné stavebné prvky (napríklad šikmý hranol slúžiaci na spevnenie nosného vertikálneho stĺpu a horizontálneho hranolu – strešného krovu).

Horizontálne použitie KVH hranolov

KVH hranoly sa však nehodia na horizontálne či šikmé konštrukčné prvky vo veľkých dĺžkach, ako je napríklad šikmá strecha so spádom do jednej strany na prestrešenie dvoch áut so šírkou napríklad 6 či viac metrov. Pri zvýšenom tlaku na spoj hranola z vrchu (napríklad po napadnutí bohatej snehovej pokrývky), by mohol tento spoj povoliť. Miesto KVH hranolov použite na horizontálne prvky pevné BSH hranoly, ktoré sa vyrábajú lepením viacerých hranolov dohromady pre dosiahnutie väčšej hrúbky a pevnosti.

Výhody KVH hranolov

Medzi nesporné výhody KVH hranolov patrí ich pevnosť, nižšia cena a skladová dostupnosť v takmer každých stavebninách. Hranoly sú vysušené, vďaka čomu sú vhodné na okamžité použitie a nemusíte sa obávať toho, že by sa nejakým spôsobom ďalej krútili. KVH hranoly je možné ďalej impregnovať a natierať všetkými známymi druhmi olejov, lakov, gélov a lazúr, vďaka čomu si môžete sami zvoliť ich finálny vzhľad a farbu dokonale zladiť s ostatnými drevenými prvkami na vašej terase či v záhrade.

Súvisiace

J&J Profil