Blog

najkrajšie terasy

Poznáme najkrajšie terasy – inšpirujte sa

Terasa rodinného domu či chaty by mala byť vašou svätou oázou pokoja a oddychu. Terasy často reprezentujú náš vkus vo výzdobe a odzrkadľujú predstavy o dokonalej harmónií farieb, záhradného nábytku doplnkov a celej koncepcie tohto miesta. Ak však nemáte aranžérske schopnosti a neviete sa rozhodnúť, ako by mala vyzerať vaša terasa, môžete sa inšpirovať v našom článku, do ktorého sme vybrali 3 najobľúbenejšie typy terás.

Terasa inšpirácia

Pri projektovaní terasy, altánku alebo záhradnej chatky je najdôležitejšie správne umiestnenie terasy, rozmiestnenie hlavných prvkov a orientácia terasy v rámci pozemku a svetových strán. Môžete mať aj tú najkrajšiu terasu na svete, no vôbec si ju neužijete v prípade, že vám do nej bude stále niekto pozerať, celý deň vám na ňu nezasvieti Slnko a nábytok na nej či vchod do nej bude nevhodne umiestnený.

Najkrajšie terasy

Terasa by mala byť vzdušná a prehľadná. Ak je to možné, snažte sa jej otvorenú stranu orientovať na juh. Ak už je vaša terasa postavená spoločne s domom, tento fakt už moc neovplyvníte. Zo strany, kde je napríklad pohyb ľudí po ulici či zvedavé pohĺady susedov, sa snažte orientovať pevnú stenu alebo napríklad debnenie z dreva či živý plot. Ak ani z jednej strany terasy nie je pekný výhľad, môžete ju zavrieť celú živým plotom alebo priehľadnými tabuľami na štýl zimnej záhrady. V takomto prípade však nechajte priehľadnú aj strechu, aby na terase bol dostatok svetla.

Kamenná terasa s drevenou pergolou

Ak milujete stredomorskú atmosféru a chceli by ste si aj na vlastnej terase dopriať tento nádych, vaša terasa môže vyzerať aj nejako takto: Kamenný základ spolu s kamenným múrom je absolútne nevyhnutný. V spojení s drevenou pergolou získate terasu vytvorenú výlučne z prírodných materiálov. Nezabudnite na popínavé rastliny, ako napríklad hrozno, ktoré vám môže rásť rovno nad hlavami.

Síce bez výhľadu na more, no rovnako môže vyzerať aj vaša terasa:

Drevená terasa vo westernovom štýle

Ak patria staré westerny medzi vaše obľúbené filmy, nalaďte si country rádio a pustite sa do výstavby terasy, na ktorej je dovolené sedieť len ľuďom s klobúkom. Chýbať by nemala ani výzdoba, ako sú napríklad podkovy. Rovnako dobovo by mal pôsobiť aj nábytok. Pri doladení rustikálneho vzhľadu vám skvele pomôže napríklad kartáčovanie dreva.

Aj u vás to môže vyzerať ako na ranči:

 

Keď chýba už len bendžo:

 

Romantická drevená terasa v bielej

Najmä nežnejšie polovičky dávajú prednosť romantickým terasám, ktoré sú ako vystrihnuté zo źenských románov. Dominuje im hlavne biela farba, svietniky a živé kvety s odtieňmi ružovej. Ideálne miesto na romantickú večeru pre dvoch.

Oáza oddychu:

 

Biela farba v kombinácii so živými kvetmi:

 

Terasa ako vystrihnutá z romantického filmu:

 

Moderná terasa 

Moderná terasa nemusí pôsobiť chladne. Okrem antracitovej, bielej či sivej farby jej môžu dominovať aj hrejivé drevené odtiene. Práve kombináciou dreva a kovu, ratanu alebo skla získate naozaj príťažlivý vzhľad, v ktorom sa musí naozaj každý cítiť dobre.

 

Moderná terasa s ratanovým nábytkom:

 

Čistý a minimalistický dizajn:

Súvisiace

J&J Profil