Blog

Skvelé rady pre ošetrovanie poškodeného dreva

Skvelé rady pre ošetrovanie poškodeného dreva

Drevo je síce živý, trvácny a odolný materiál, no napriek tomu potrebuje našu pozornosť a starostlivosť a v prípade jej nedostatku sa môže po čase objaviť nejaké opotrebovanie alebo poškodenie. V tomto článku sa budeme venovať náprave škôd na už zasiahnutom dreve. Aj keď niektoré drevené povrchy vyzerajú po desiatkach rokov ako totálne zdevastované a nenapraviteľne zničené, opak býva pravdou. Ak drevo nie je práchnivé zhnité a premočené alebo zožraté červotočom, dokáže slúžiť aj stovky rokov. 

Ošetrovanie dreva

Pod pojmom ošetrovanie dreva je potrebné si predstaviť celú sériu úkonov. Patrí medzi ne nielen natieranie a morenie, ale aj hobľovanie, sušenie, výmena poškodených kusov nejakej stavby za nové, ale aj brúsenie, výmena spojovacieho materiálu či montáž nových podporných súčiastok. V súvislosti s ošetrovaním a renováciou poškodeného dreva napríklad na oknách môžeme do týchto činností zaradiť aj výmenu gitu medzi sklami a drevom a ďalšie úkony potrebné pre bezchybnú funkčnosť renovovaného dreveného objektu.

Stupeň poškodenia dreva

Na úplný začiatok je potrebné zhodnotiť rozsah poškodenia. Ako sme písali aj vyššie, zhnité, premočené, práchnivé alebo zožraté drevo nezachráni už nič, a to, čo z neho zostalo, môžete využiť ako palivo do krbu alebo do kotla (v prípade, že nie je napustené chemikáliami). Ak je drevo len pokrútené, vypraskané, má olúpaný lak a podobne, stále sa dá zachrániť. Príliš pokrútené dosky sa dajú napríklad narezať na menšie kusy a použiť pri inej stavbe a podobne. 

Rozobratie dreva

Vedeli ste, že napríklad stará 100-ročná stodola na vašom pozemku je hotový poklad? Existujú spoločnosti, ktoré k vám prídu, rozoberú ju, odvezú a ešte vám aj zaplatia. Drevo použité na takýchto stavbách býva v perfektnom stave a buď ho znova použijú na stavbu niečoho iného, alebo stodolu znovu postavia na inom mieste, v skanzene. Drevené trámy a krovy na niektorých svetoznámych stavbách majú aj viac ako 600 rokov a stále sú v poriadku.

Vaše staré okná, altánok, plot alebo čokoľvek iné je najlepšie rozobrať – aspoň do takého stavu, aby ste sa pohodlne dostali ku všetkým veľkým plochám a mohli jednotlivé hranoly a dosky riadne skontrolovať. Niekedy stačí celú konštrukciu nechať postavenú a zhodiť napríklad len strešnú krytinu a bočné latovanie na stenách.

Sanácia dreva

Pri sanácii dreva sa z neho snažíme odstrániť všetko poškodené. Môže ísť o odrezanie časti dosky, ktorá bola v kontakte s vodou, obrúsenie starého olúpaného laku, ale aj ohobľovanie časti, do ktorej sa zubami pustili myši alebo iné hlodavce. Výsledkom prvých rokov sanácie by mali byť hladké, čisté, pevné a zdravé kusy dreva, ktoré vyzerajú rovnako ako tie nové v drevoskladoch.

Finálne ošetrenie dreva

Drevo pred opätovným zložením alebo iným použitím riadne ošetríme. Odporúčame ho napustiť špeciálnym prípravkom proti škodcom, vlhkosti, plesniam a drevokazným hubám a následne naniesť vrstvu oleja, laku, gélu, lazúry, farby alebo inej vami preferovanej povrchovej úpravy pre získanie vytúženého vzhľadu a dodatočnej ochrany pred vlhkosťou a UV žiarením. Takto sanované a ošetrené drevo vám bude spoľahlivo slúžiť minimálne niekoľko ďalších desiatok rokov.

J&J Profil