Blog

Takto prebieha spracovanie dreva od ťažby až po predaj

Takto prebieha spracovanie dreva od ťažby až po predaj

Kým si môžete doma užívať relax na drevených terasových doskách, vychutnávať si pohľad na tatranský profil alebo oddychovať počas horúceho letného dňa v tieni vášho dreveného altánku, drevo použité na týchto stavbách a prvkoch prejde obrovskú cestu, ktorá trvá aj niekoľko desiatok rokov – tá, samozrejme, zahŕňa samotný rast, ktorý pokryje asi 99 % celého tohto času, no následne príde na rad niekoľko dôležitých krokov, po ktorých sa drevo dostane až k vám domov. Čo všetko je predtým potrebné urobiť?

Výber a označenie dreva

Ak je les, v ktorom rastie váš budúci tatranský profil určený na ťažbu (aj keď v dnešnej dobe sa na Slovensku ťaží takmer všade), veľké množstvo stromov v ňom kompetentné úrady vyťažia počas niekoľkých desiatok rokov v rámci prerezávok, ale aj pri ťažbe kusov nevhodných na stavby (napríklad stromy, ktoré nemajú požadovaný tvar a dĺžku) a všetky tieto stromy väčšinou skončia ako palivové drevo. Až tie skutočne dospelé a tvarovo dokonalé jedince vyberie skúsený lesník a označí ich. 

Ťažba dreva

Pri ťažbe sa môže zistiť, že je nejaká časť alebo vnútro stromu poškodené a nie je teda vhodný na výrobu stavebných prvkov. Narezať hranoly alebo dosky v dĺžkach aj viac ako 10 metrov je možné len z dokonale zdravých, rovných a nepoškodených stromov. Pri rôznych typoch drevín aj ťažba prebieha inak. Môže ísť napríklad len o výber konkrétneho stromu, ale aj o holorub celých hektárov lesa, ktorý bol vysadený práve za účelom spracovania dreva ako obnoviteľného zdroja.

Prvotné spracovanie dreva

Prvé spracovanie dreva prebieha už priamo v lese. Často ho zbavia konárov a kôry, či dokonca narežú napríklad na 5-metrové dĺžky, aby uľahčili ďalšiu manipuláciu šoférom LKT a lesovozov. Drevo určené na výrobu stavebných prvkov následne putuje na píly, kde z neho narežú hranoly a dosky v rôznych požadovaných rozmeroch (tu už často aj na objednávku, nie len niekde na sklad). Takéto drevo môže putovať na priamy predaj, ale aj k ďalším procesom spracovania.

Ďalšie procesy s drevom

Aby drevo časom pri sušení nevypraskalo alebo sa nepokrútilo, posielajú sa hranoly na profesionálne sušenie, sterilizáciu alebo dokonca aj stabilizáciu. Takýmto spôsobom ošetrené drevo už nemení svoju podobu a je oveľa odolnejšie voči vlhkosti či iným externým vplyvom. Keď sa z dreva majú vyrábať konkrétne stavebné prvky, môže byť použité napríklad na lepenie KVH hranolov.

Výrobky z dreva

Poslednou fázou pri spracovaní dreva je výroba finálnych produktov určených k predaju. Konkrétne výrobky z dreva, či už ide o doplnky, nábytok alebo riad do interiéru, alebo naopak exteriérové prvky od vtáčej búdky cez dekoratívny plot až po celé altánky sa vyrábajú zo surového, ale aj sterilizovaného a hoblovaného dreva. V mnohých prípadoch bývajú už aj nalakované konkrétnou farbou, či dokonca zmontované. Je však možné kúpiť si produkt, ktorý vyžaduje vašu dodatočnú prácu, pomocou ktorej si ho môžete dokonale personalizovať.

J&J Profil