Blog

drevené schody

Túžite po drevenom schodisku? Takto ho môžete obložiť drevom

Interiérové aj exteriérové schodisko môže plniť len praktickú funkciu, no môže nám aj robiť radosť vďaka skutočne originálnemu dizajnu. Páči sa vám vidina dreveného schodiska? Aké máte možnosti a na čo treba myslieť už pri jeho stavbe? Na tieto aj ďalšie otázky sme pre vás pripravili odpovede v nasledujúcom článku.

Drevené schodisko

Ak chcete vyslovene drevené schodisko, tak v interiéri sa ponúka jeho individuálna stavba od základu už počas výstavby alebo rekonštrukcie domu. Používa sa lakované drevo, či už na pochôdzne plochy, ale aj na zábradlie. Takéto schodisko sa dokonale hodí nielen na chaty, ale aj do moderných rodinných domov, kde sa len zvolí bledší odtieň dreva a menej vyrezávaných ozdôb na zábradlí. V prípade exteriérového schodiska treba počítať s tým, že jeho životnosť nebude večná – najmä ak ich budete napríklad odhŕńať lopatou na sneh, soliť a podobne.

Drevo na schody

Pri výbere dreva na schody máte naozaj široké možnosti. Používajú sa tradičné listnaté dreviny, ako je napríklad buk, dub, hrab alebo javor, ale aj ihličnaté, z toho najčastejšie smrek či borovicaZáklad je, aby drevo bolo správne vysušené a nekrútilo sa. Skúsený stolár sa postará aj o dilatáciu a pruženie dreva, aby pri chôdzi po schodoch nevŕzgali na celý dom.

Ako obložiť schody drevom

Ak už máte schody hotové (napríklad z betónu) a chcete ich na povrchu drevené, nemáte moc možností. Nemôžete totiž len tak pridať 2-3 centimetre (čo je bežná hrúbka terasovej dosky), na pochôdznu plochu, pretože by vám výsledná výška nekorešpondovala s ostatnými plochami v dome. Drevom sa schody dajú obložiť, ale len v prípade, že neobložíte posledný najvyšší schod. Výška nášlapných plôch však nebude identická, čo môže mať za následok pravidelné potknutie.

Obloženie schodov v interiéri

Bočnú stranu schodov môžete pokojne obložiť aj tatranským profilom. Nášlapnú plochu minimálne terasovými doskami. Najlepšie je, ak s obkladom vopred rátate a podľa toho prispôsobíte konštrukciu schodov. Ak hľadáte rustikálny vzhľad, môžete použiť aj úplne obyčajné fošne – samozrejme, minimálne hobľované a v ideálnom prípade aj lakované.

Obloženie schodov v exteriéri

V exteriéri môžete schody obložiť rovnakým materiálom, tatranský profil aj terasové dosky sú predsa určené v prvom rade do exteriéru. Do exteriéru odporúčame betónové schody obložiť klasickou keramickou protišmykovou dlažbou určenou pre exteriér s dreveným dekorom. Verte, že výsledný vzhľad si zamilujete a bude hlavne absolútne bezúdržbový a funkčný.

Súvisiace

J&J Profil