Blog

Spoznajte naše tipy pre uskladnenie dreva

Spoznajte naše tipy pre uskladnenie dreva

Aj keď je drevo úžasný prírodný materiál, vyžaduje si, aby sme sa k nemu správali určitým spôsobom, správne ho ošetrovali a v prípade, že sa ho ešte len chystáme použiť, aj správne uskladnili. Starostlivosti o drevo a používaniu rôznych náterov sme sa už venovali vo viacerých článkoch. Dnes si povieme niečo o tom, ako drevo správne uskladniť a čo mu dokáže najviac ublížiť.

Uskladnenie dreva

Dôvodov pre uskladnenie drevo môžete mať viac. Možno ste zvyknutí uskladniť si palivové drevo aj na 3 vykurovacie sezóny dopredu. Ak spálite napríklad 10 kubíkov dreva na zimu, potrebujete naraz uskladniť až 30 kubíkov (ktoré zaberú priestor, napríklad kôlňu s rozmerom 3x5x2 metre). Celkový priestor je, samozrejme, ešte väčší, keďže sa potrebujete k drevu vedieť aj dostať a niekde ho aj spracovávať. Možno ste sa rozhodli vyrobiť nejakú záhradnú stavbu a chceli ste si kúpiť drevo v predstihu s obavou, aby sa o pol roka výrazne nezvýšili ceny. Nech už je to akokoľvek, drevo potrebujete ochrániť pred jedným najväčším nepriateľom – vlhkosťou. Nemusíte sa báť, že keď vám raz či viackrát zmokne, tak bude na vyhodenie, drevo toho znesie naozaj veľa. No konštantné pôsobenie vody dokáže za pár týždňov zničiť akékoľvek drevo, snáď okrem agátového.

Uskladnenie palivového dreva

Aby ste mohli palivové drevo použiť na kúrenie, malo by byť sušené minimálne dva, ideálne až tri roky, malo by byť prekálané a ideálne aj narezané na potrebnú dĺžku (neprekálané drevo schne aj dvakrát dlhšie, ako keď polienko rozdelíte na polovicu a dovolíte vlhkosti, aby sa z neho strácala). Prvých pár mesiacov môžete vraj drevo nechať aj na daždi, ktoré má pomôcť zmyť z neho živice a ďalšie látky. Následne ho treba uložiť do výšky nad zem (napríklad na plastové palety) do prevetrávanej kôlne.

Uskladnenie dlhých kusov stavebného dreva

Ak chcete na pár mesiacov uskladniť napríklad 5 metrov dlhé kusy terasových dosiek, tatranského profilu, nejaké drevené laty alebo hranoly a nemáte veľký sklad, garáž alebo stodolu, kde by ste ich mohli nechať, postupujte nasledovne. Na zem umiestnite priečne hranoly približne pol metra dlhé a vždy meter od seba (na 5 metrové drevené  dosky stačí 5 hranolov). Spodné hranoly by mali byť aspoň 10 cm vysoké, aby bolo drevo dostatočne ďaleko od zeme. Môžete použiť aj tehly alebo DT-čka. Na to následne umiestnite prvú vrstvu stavebného materiálu (napríklad 3 terasové dosky, medzi ktorými tiež zostane pár centimetrov. Na to následne položíme opäť priečne latky (teraz už netreba 10x10 cm, ale pokojne len 2x2 cm) na rovnaké miesto, kde sme dávali prvé priečne hranoly. Takýmto spôsobom môžeme na seba navýšiť niekoľko poschodí. Následne celú túto stavbu prikryjeme napríklad celtou alebo igelitom tak, aby zakrývala celé drevo až po zem a chránila ho pred dažďom, no na oboch koncoch treba nechať voľný priestor a vytvoriť z celty akýsi tunel, cez ktorý môže stále prúdiť vzduch. 

Uskladnenie dreva na kúrenie v interiéri

Ak už si nosíte menšie množstvá palivového dreva do interiéru, snažte sa ho držať len v jednej nádobe (ideálne v nejakom koši alebo prepravke) a čo najbližšie pri krbe. Prvým dôvodom je praktická stránka, nech nemusíte poň ďaleko chodiť. Druhým dôvodom je, že na palivovom dreve môžu byť aj rôzni drevokazní škodcovia, hmyz a iné veci, ktoré by mohli kontaminovať napríklad drevený nábytok alebo drevenú dlážkovicu.

Uskladnenie dreva na sušenie

Ak chcete nejaké drevo usušiť (napríklad na výrobu hudobných nástrojov, riadu či inej remeselnej práce), mimoriadne vhodná je k tomu nezaizolovaná povala, a to hlavne počas leta, kedy tam teplota dokáže hlavne pod plechovou strechou vystúpať naozaj vysoko. Opäť je však dôležité, aby bola povala dostatočne prevetrávaná a aby teplota nebola príliš vysoká, čo by mohlo spôsobiť praskanie dreva.

J&J Profil