Blog

penetrovanie dreva

Viete, kedy máte použiť penetračný náter na drevo?

Natieranie drevených povrchov v záhrade nie je až taká alchýmia a s trochou kvalitných informácií to zvládnete aj sami. Ak však chcete, aby náter skutočne vydržal celé roky, je potrebné vykonať ošetrenie dreva podľa presne stanovených bodov. Dnes sa nebudeme venovať výberu jednotlivých náterov a porovnávať, či sú lepšie oleje alebo lazúry. Pozrieme sa na funkciu a nanášanie takzvaného penetráku.

Penetračný náter na drevo

Penetračný náter môžeme pokojne označiť aj starším názvom. Počuli ste už niekedy o základovej farbe? Tá tiež slúži ako bezfarebný podklad pod finálne farbenie alebo lakovanie vybraného povrchu. Penetračný náter sa používa na kovy, na omietku, ale aj na drevo. V zásade môžete použiť akýkoľvek univerzálny penetrák, no dá sa kúpiť aj penetračný náter priamo na drevené a drevotrieskové konštrukcie.

Kedy použiť penetračný náter?

Penetračný náter slúži na spevnenie rôznych podkladov a na zjednotenie ich nasiakavej schopnosti. Bežne sa penetračný náter dokáže vsiaknuť 1 až 2 milimetre do podkladu. Penetračný náter zvýši kryciu schopnosť a priľnavosť vybraného materiálu. Ak by ste natreli napríklad lazúru na povrch, ktorý nie je obrúsený ani napenetrovaný, Náter sa nemusí chytiť a po pár týždňoch jednoducho odpadne.

Kedy stačí obyčajný náter?

Ak natierate drevené povrchy olejom, penetračný náter použiť nemusíte. Práve olej a rôzne olejové lazúry prenikajú hlboko do podkladu, ktorý vyžívia, vyplnia prázdne póry, čím zabránia vsakovaniu ďalšej vlhkosti, a na povrchu vytvoria jemný ochranný film. S farbou alebo lazúrou môžete natierať aj bez penetráku vtedy, ak povrch nemá byť namáhaný a nezáleží vám príliš na jeho vzhľade. Pochôdzne plochy alebo lavičky však treba natrieť alebo nalakovať správne, aby ste na nohách alebo na zadku nenosili zvyšky farby aj mesiace po tom, ako ste povrch natreli.

Aké ďalšie materiály sa penetrujú?

Ako sme spomínali vyššie, penetrácia slúži aj na úpravu iných materiálov, ako sú napríklad omietky, holé murivo, ale aj sadrokartón. Penetrák sa nepoužíva len pred maľovaním či lakovaním, ale aj pred lepením obkladu. Niektorí majstri však v tomto prípade dávajú prednosť takzvanému adhéznemu mostíku, ktorý má podobnú funkciu.

Príprava podkladu pod penetrák

Názory na prípravu dreveného podkladu pod penetrák sa líšia. Niektorí tvrdia, že penetrák vlastne svojim spôsobom nahradí zbrúsenie a vyrovnanie podkladu. Druhý názor je, že aj podklad pod penetrák je vhodné obrúsiť. Ak sú na podklade zvyšky starej farby alebo laku, alebo je príliš poškodený, určite ho aj pred aplikáciou penetráku odporúčame jemne obrúsiť. Nepotrebujete na to vibračnú alebo pásovú brúsku, aj pár ťahov rukou obalenou brúsnym papierom odvedie svoju prácu.

Súvisiace

J&J Profil