Blog

drevená podlaha vonku

Drevená podlaha v kúpeľni či na balkóne. Vydrží drevo v podlahe vodu, dážď či nepriaznivé počasie?

Milovníci prírodných materiálov a obzvlášť dreva hľadajú každé možné riešenie, ako tento úžasný výtvor prírody dostať do svojej domácnosti. Drevený nábytok či tatranský profil na stenách a strope nie je jediné riešenie. Drevené podlahy majú svoje pevné miesto nielen v rodinných domoch a chatách, ale dokonca aj v bytoch. Hodia sa však aj do kúpeľne, prípadne na balkón či na terasu? A ako sa znášajú s vodou? 

Drevená podlaha do kúpeľne

Drevená podlaha sa skutočne používa aj v kúpeľni – ako podlaha, dokonca aj bez povrchovej úpravy, ale aj ako spomínaný obklad na stenyAplikácia drevenej podlahy v kúpeľni má svoje špecifiká. V niektorých prípadoch sa zvykne zalievať do epoxidu. Toto riešenie síce dokonale ochráni a zakonzervuje drevo, no absolútne vám zničí pôžitok z bosej chôdze. Oveľa lepšie je zabezpečenie bezchybného odvodu vody z kúpeľne, vetrania celej miestnosti pre okamžité zníženie vlhkosti, ale napríklad aj zdvihnutie pochôdznej drevenej plochy o centimeter vyššie pomocou špeciálnej sieťovej konštrukcie, vďaka čomu sa môže drevo poriadne prevetrať.

Drevená podlaha na balkón

Drevená podlaha na balkóne nie je ničím výnimočným. Používa sa rovnaký materiál, ako aj pri terasách – a teda klasické terasové dosky. Medzi najobľúbenejšie a najdostupnejšie materiály s rozumnou cenovkou patrí napríklad červený smrekAko aj v prípade kúpeľní, odporúčame drevo na balkóne zdvihnúť aspoň o pár milimetrov a zabezpečiť tak odvod vody.

Drevená podlaha a voda

Drevo je mimoriadne odolný a trvácny materiál, no dlhodobé pôsobenie vody a vlhkosti ho môže výrazne poškodiť. Rýchlym odvodom vody, prevetrávaním a teda vysušením drevo môže vydržať desiatky aj stovky rokov – dôkazom sú drevenice, ale aj stodoly, ktoré pevne stoja v každom kúte našej krajiny aj bez akejkoľvek starostlivosti.

Odolnosť drevenej podlahy

Drevená podlaha je mimoriadne odolná aj proti mechanickému poškodeniu: To je jeden z hlavných dôvodov, prečo ju ľudia aj na terasách uprednostňujú pred drevoplastovými doskami. S nohou stoličky alebo pádom ťažkého predmetu na terasovú drevenú dosku vytvoríte maximálne tak krásnu vrásku, ktorá splynie s kresbou dreva. Drevoplastová doska však môže nenávratne prasknúť.

Starostlivosť o drevenú podlahu

Ak drevenej podlahe v kúpeľni alebo na balkóne doprajete aj občasnú starostlivosť, bude vám oddane slúžiť rovnako, ako keramická dlažba. Drevo odporúčame natrieť kvalitným olejom, ktorý nevytvorí na dreve vrstvu laku, no naopak ho vyživí a dovolí drevu dýchať a zbavovať sa priebežne prebytočnej vlhkosti.

Súvisiace

J&J Profil