Blog

Kedy najlepšie vyniknú priznané stropy a trámy?

Kedy najlepšie vyniknú priznané stropy a trámy?

 Drevo je vo všetkých možných situáciách pre svoju pevnosť, pružnosť a relatívne nízku cenu tým najvhodnejším materiálom na stavbu – záhradné stavby, ale aj celé drevodomy, terasy, no dokonca aj základové pätky pod stavbou môžu byť drevené. Drevo sa využíva aj pri stavbe v podstate čisto murovaných stavieb – na stavbu strešného krovu a stropov. Najmä pri rekonštrukcii starších domov môžete naraziť na drevené konštrukčné hranoly v strope. Pozrime sa spolu na to, prečo je vhodné ich priznať.

Priznané stropy

V niektorých starších domoch drevené stropy priznané nie sú. Hranoly tvoria akýsi základ pre konštrukciu, z vrchnej strany sú zaliate betónom, zo spodnej napríklad obité doskami. Pri rozoberaní starého stropu sa však ukážu v celej svojej kráse. V iných prípadoch zase tieto hranoly tvoria najspodnejšiu vrstvu. Nad nimi je vytvorené debnenie z dosiek (ktoré sa kedysi robilo z hrubých nehobľovaných fošien, dnes napríklad aj z tatranského profilu), a nad nimi nájdeme ďalšie vrstvy, napríklad zateplenie či pochôdzny betón pre ďalšie poschodie.

https://sk.pinterest.com/pin/214765475958397115/ 

Priznané diagonálne trámy

Trámy môžu byť priznané aj v podkrovných izbách. V princípe ide o priznanie konštrukcie strešného krovu. Viditeľné môžu byť trámy, ktoré tvoria celé písmeno „A“. Keďže na stavbu krovu sa používajú hranoly napríklad aj s rozmerom 20x6, aj keď medzi ne pridáte zateplenie (15 cm vrstvu), časť hranola môže stále „trčať“ do priestoru. Zateplenie zakryjete dreveným obkladom a trámy vytvoria skvelý dojem z celého priestoru. 

https://sk.pinterest.com/pin/214765475965447413/ 

Priznané hrady so sadrokartónom

Vráťme sa späť do izieb s rovným stropom. Ak ste pri rekonštrukcii našli takéto trámy, no chcete celý dom prerobiť do moderného štýlu, nemusíte ich celé schovávať napríklad pomocou sadrokartónu. Je jasné, že drevené debnenie a tmavé stropné hrady sa do svetlého a moderného, či dokonca industriálneho štýlu interiéru príliš nehodia. Hrady preto môžete nafarbiť bledšou farbou (napríklad odtieňom brezy), a sadrokartónové tabule namontovať medzi ne, alebo dokonca nad ne. Do sadrokartónu môžete následne zapracovať aj bodové svetlá, alebo na osvetlenie využiť práve staré hrady, do ktorých stačí naskrutkovať háčiky a natiahnuť priznanú kabeláž aj s visiacimi žiarovkami v industriálnom štýle. 

https://sk.pinterest.com/pin/214765475952357163/ 

Priznaný strop v exteriéri

Aj pri exteriérových stavbách, ako sú rôzne terasy, altánky, prístrešky a ďalšie záhradné chatky môžeme priznať strop, a opäť ho ešte aj vylepšiť napríklad dreveným tatranským profilom v podobe debnenia. Takáto stavba pôsobí oveľa útulnejšie a „záhradnejšie“, čo oceníte pri relaxe s obľúbenou knihou alebo grilovaní s priateľmi.

https://sk.pinterest.com/pin/294282156905109157/

Využitie priznaných trámov

Priznané trámy v exteriéri aj interiéri môžete využiť ako konštrukčný závesný prvok, a to nielen na spomínané industriálne osvetlenie. Do sadrokartónu by ste si asi netrúfli zavesiť ťažký črepník s nejakou padavou rastlinou a do železobetónového stropu sa ťažko vŕta aj s hydraulickým príklepom. V prípade drevených trámov vám stačí drevoskrutka s háčikom miesto hlavičky, ktorú dokážete zaskrutkovať aj ručne. Bez problémov udrží nejakú dekoráciu, živé kvety, svetlá, ale aj klietku s papagájom alebo čokoľvek iné, čo vás napadne.

Ako ošetriť a zachovať staré drevené trámy?

Pred desiatkami až stovkami rokov sa trámy natierali krvou z vola, vďaka čomu majú svoju typickú tmavo-hnedú až bordovú farbu. Doba sa však posunulua a dnes máme k dispozícií širokú paletu farieb, olejov a lazúr. Ak sa rozhodnete farbu trámov  zmeniť, stačí ich jemne prebrúsiť pásovou brúskou a natrieť napríklad spomínaným olejom alebo lazúrou.

J&J Profil