Blog

Útulná terasa

Útulná terasa nesmie chýbať pri žiadnom rodinnom dome

Pri výbere bývania a rozhodovaní sa medzi domom a bytom má väčšina ľudí jasno. Bytoví ľudia oceňujú polohu bližšie k centru, žiadne starosti so záhradou a prípadne aj výhľad z vyšších poschodí. Ľudia so záujmom o dom si túto alternatívu vyberú, aby mohli tráviť voľný čas aj vonku. A kde inde by to bolo príjemnejšie, ako na útulnej terase?

Miesto, kde sa stretávame

Letná terasa by mala byť tým malým útulným kráľovstvom, do ktorého sa usadíme v každej príjemnej, ale i nepríjemnej situácii. Či už chystáte víkendové posedenie s rodinou, potrebujete si po práci odpočinúť, alebo máte chuť si zdriemnuť na čerstvom vzduchu, terasa je to pravé miesto.

Najedzte sa vonku

Viete, prečo je letná kuchyňa súčasťou mnohých starých domov? Naši predkovia boli takí múdri, že vedeli, ako chutne navariť, najesť sa, a pritom si nezasmradiť a nezohrievať celý dom – najmä v lete. A neprilákať muchy. Letnú terasu využijete aj ako malú letnú kuchyňu, stačí vám malý varič alebo gril.

Vyriešte bazénovú otázku

Ak máte na záhrade dostatok priestoru aj na bazén, zakomponujte jeho polohu práve hneď vedľa vašej terasy. Tá môže slúžiť ako „pláž“ s lehátkami a s priamym vstupom do bazéna bez toho, aby ste museli kráčať po tráve alebo po betóne.

Chráňte sa pred dažďom, Slnkom a vetrom – pomôžu aj rastliny

Ak nad terasou vytvoríte drevenú rebríkovú konštrukciu, pod ktorú zasadíte popínavé rastliny, časom vám vytvoria zelenú, len málo priehľadnú strechu. Ak si na tento účel zvolíte napríklad hrozno, môžete oberať čerstvé strapce priamo z pohodlného kresla.

Prerobte ju na zimnú terasu

Ak máte terasu priamo pri dome a má aj pevnú strechu, v zime ju môžete z boku zaskliť a vytvoriť si tak ďalšiu miestnosť – zimnú záhradu na pestovanie rastlín.

Vykúrte ju

Keď už máte zimnú záhradu, prečo v nej netráviť viac času? Jeden malý krb (pokojne aj prenosné kachle) a návštevy aj počas zimy dostanú úplne nový rozmer.

Súvisiace

J&J Profil