Blog

Jaseňové drevo

Na ktoré záhradné stavby je vhodné jaseňové drevo?

Jaseň štíhly, lat.Fraxinus excelsior, rastie na celom území Slovenska. Kde všade sa používa táto unikátna drevina? Je vhodná aj na záhradné stavby? Aké má vlastnosti a ako znáša prípadnú vlhkosť? Je cenovo dostupný? A ako je to so životnosťou? Všetko sa dozviete v nasledujúcom článku.

Jaseň

Jaseň je rozšírený v celej Európe – nájdeme ho v tropickom Grécku, ale aj na pobreží Nórska. Je to masívny listnatý strom, ktorý môže vy výnimočných prípadoch dorásť až do výšky 40 metrov. Strom má mimoriadne veľký koreňový systém, a preto nie je vhodné vysádzať ho v blízkosti obydlí. Je to v podstate krátkoveká drevina, zvyčajne sa dožíva do 200 rokov, no existujú aj exempláre, ktoré majú takmer 300 rokov. 

Jaseňové drevo

Každý druh dreva je špecifický a rovnaké je to aj s jaseňovým drevom. Jaseň nájdeme v lužných lesoch medzi mäkkými drevinami, no rastie aj v dubovo-hrabových a bukových lesoch. Drevo je tvrdé a pevné, ale aj pružné a húževnaté. Čo sa týka ceny, je asi o 10 % nižšia, ako v prípade dubového dreva. Vďaka veľkosti stromu je táto drevina vhodná aj na výrobu veľkých fošní – napríklad pre ďalšiu prácu na krásnom nábytku.

Prednosti jaseňového dreva

Medzi hlavné prednosti jaseňového dreva patrí jeho úžasná kresba. Na rozdiel od iných, doslova nudných drevín, vás jaseň očarí aj bez kartáčovania, opaľovania či inej úpravy dreva. Je svetlé, a preto sa hodí aj do tmavších interiérov, ktoré môže pomôcť presvetliť. Stolári si pochvaľujú, ze s drevom sa skvele pracuje a ľahko sa opracováva do požadovaného tvaru.

Jaseňové drevo v záhrade

Jaseňové drevo patrilo už v minulosti medzi takzvané hospodárske dreviny – nepoužívalo sa primárne na stavbu hospodárskych budov, ale používalo sa aj v exteriéri, napríklad na výrobu vozov, pracovných nástrojov, ale aj rôznych konštrukcií. Nemá však príliš dobrú odolnosť proti vlhkosti a následnému rozkladu, takže nie je vhodný na použitie na zemi, ako napríklad agát.

Ďalšie použitie jaseňového dreva

V súčasnosti sa jaseň používa najmä na výrobu originálneho nábytku – napríklad do obývačky. Ak však túžite po drevenej pracovnej doske do kuchyne, jaseň je na to ako stvorený. Vo veľkej miere sa z neho vyrába napríklad aj športové vybavenie – biliardové palice, gymnastické kruhy, ale aj rôzne ďalšie pomôcky do telocvične.

Alternatívy k jaseňu

Ak sa chystáte stavať záhradnú chatku, altánok alebo nejaký iný prvok do záhrady, vyberte si radšej z iných, cenovo dostupnejších a odolnejších drevín. Červený smrekborovica, ale aj severský smrek sa môžu pochváliť vysokým obsahom živice, ktorý napomáha chrániť drevo pred poveternostnými vplyvmi, škodcami, vlhkosťou aj UV žiarením.

Súvisiace

J&J Profil