Blog

Vaše prvé bývanie – ako z neho dostať maximum

Vaše prvé bývanie – ako z neho dostať maximum

Nie je ľahké dať novému bytu tú správnu tvár.   Má to byť priestor, kde sa cítime dobre, ktorý odráža našu osobnosť, napĺňa naše bežné potreby – skrátka, žije s nami a my žijeme s ním, prelíname sa a ovplyvňujeme sa navzájom. Ako vytvoriť miesto, ktoré bude s nami v harmónii, v ktorom budeme prežívať najdôležitejšie a najosobnejšie veci v svojom živote, miesto, kde budeme vychovávať svoje deti?

Nie je možné napísať recept, ktorý by vám detailne ukázal algoritmus, ako na to.  Ale je niekoľko osvedčených princípov, ktoré sú jednoduché a ak ich budeme mať pred očami, dielo sa podarí.

 

Vyhnite sa extrémom

Niektoré výrazné a netradičné prvky vyzerajú dobre v časopise, na umeleckej fotografii alebo v showroome, ale v byte s nimi nedosiahnete žiadaný efekt. Výrazné prvky ako napr. čierne steny, extrémny lesk nábytku, sterilne pôsobiace podlahy, veľké geometrické tvary môžu a pravdepodobne aj budú pôsobiť rušivo hneď v prvej chvíli, ako necháte okolo seba neodložené veci bežnej potreby alebo zatúžite po doplnku, ktorý nebude presne zapadať do vami zvolenej extrémnej škály farieb. A nápadné top trendové kúsky alebo podoby interiéru zvyčajne skoro omrzia, rýchlo strácajú na aktuálnosti a väčšinou sú za pár sezón nahradené úplne opačnými trendami. Ale nebojte sa experimentovať. Pokojne použite väčšiu farebnú plochu, ktorú možno ľahko zmeniť  alebo  zvoľte nápadnejšie textilné doplnky, experimentuje aj so svietidlami.

 

Používajte nadčasové materiály

Kameň, drevo, klasická dlažba, sklo – materiály, ktorých vhodnou kombináciou vyčaríte akýkoľvek štýl bývania. Kameň vo forme obkladu steny, na kuchynskej linke alebo inej ploche môže byť súčasťou chladnej a elegantnej miestnosti, rovnako aj naturálne pôsobiaceho interiéru. Drevo v každej podobe – lakované, s trendovou hrubšou štruktúrou alebo len povrchovo upravené voskom  dokáže vytvoriť miestnosť v severskom štýle – napr. klasický tatranský profil  na strope lazúrovaný do šedej alebo bielej farby so zachovalou kresbou dreva  dá miestnosti elegantný, no zároveň príjemný look, ten istý materiál v inej úprave posunie interiér do opačného spektra (z tatranského profilu v prírodnej úprave môžete vytvoriť  obklad steny v kuchyni rustikálneho štýlu).  A len na ilustráciu toho, aké možnosti ponúkajú klasické materiály – tatranskému profilu môžete vtlačiť pečať originality farebnou úpravou v sviežich tónoch, použiť  ho na časti steny v detskej izbe a vytvoríte efektný a zároveň funkčný prvok (na pripevnenie obrázkov, tabule či vešiačikov).  Rovnako v rôznych podobách môžeme použiť  napr. aj trendovú tehlu, alebo sklo v rôznych úpravách.

 

Neváhajte investovať do kvality

Aj keď pri vytváraní prvého bývania je dobrý každý cent, uvedomte si, že základné kusy vo vašom interiéri vás budú sprevádzať niekoľko rokov. Že na sedačke budete denne sedieť, že ju budete mať stále na očiach, že na naj budú fungovať vaše deti – a preto často vyjde koniec koncov lacnejšie väčšia prvotná investícia, ako nakupovanie nových (hoci lacnejších sedačiek) každý druhý rok… Nájdite kúsok , ktorý sa vám páči (nie ten, ktorý má v letáku najnižšiu cenu), ktorý má odolný a príjemný povrch a kvalitne vypracované sedenie. To isté platí pri posteliach – stabilná, dobre urobená posteľ  nebude po mesiaci dávať najavo vašim susedom, že práve idete spať či vstávate.

 

Dajte dôraz na variabilitu a funkčnosť.

Nie je to možné vo všetkom, ale ak cielene myslíte na variabilitu, značne vám to uľahčí neskoršie starosti. Zvoľte skrinky, ktoré je možné umiestniť rôznym spôsobom, s nastaviteľnou výškou políc,  nábytok, ktorý má kvalitne vypracované aj zadné steny,  dodržte rozmery nábytku, ktorý účelne vypĺňa váš priestor. Povrchy, ktoré je možné jednoducho udržiavať , dostatočné rozmery kuchynského dresu alebo dobré osvetlenie pracovných plôch vám spríjemnia život a dodajú vám dobrý pocit aj pri obyčajných každodenných činnostiach.

 

A pri tom všetkom nezabudnite,  že najmä na začiatku platí to staré dobré „menej je viac“, že váš vkus, nároky a potreby sa budú meniť a niektoré aspekty bývania vyplynú z praktických potrieb a len postupne zistíte, čo má ako vlastne vyzerať…

Súvisiace

J&J Profil