Blog

drevo

Aký olej vybrať na ošetrovanie dreva?

Olej je jedným z najlepších prípravkov pre ochranu drevených povrchov vo vašej domácnosti, ale aj v záhrade. Olej krásne zvýrazní kresbu akéhokoľvek dreva, drevo olejom nasiakne a získa potrebné živiny, no zároveň neprepustí do dreva vodu, ochráni ho pred UV žiarením mrazom, ale aj mechanickým poškodením. Olej navyše dokonale odpudzuje rôznych škodcov a zabráni aj vzniku drevokazných húb.

Olej na drevo a jeho funkcia

Každý kvalitný olej zanechá v materiáli otvorené póry, aby drevo mohlo bezproblémovo dýchať. Olej je odolný, vydrží dlho bez potreby ďalšej impregnácie a prirodzene odpudzuje špinu. Olej dokáže dodatočne lokálne opraviť rôzne malé poškodenia na drevených plochách bez viditeľných zmien, na rozdiel od použitia gitu, vosku alebo rôznych tmelov. Nanášanie oleja nevyžaduje prípravné práce, no odporúča sa jemné prebrúsenie dosiek brúsnym papierom. Vhodné je aj kartáčovanie dreva pre získanie rustikálneho vzhľadu

Aký olej na drevo vybrať?

V našej ponuke nájdete kvalitný Hartwachs– Öl od obľúbeného výrobcu Remmers, ktorého poznáte aj vďaka rôznym kvalitným farbám na drevo pre použitie v exteriéri, ktoré sú tiež súčasťou našej ponuky. Odporučený systém impregnácie najčastejšie zahrňuje 2 až 3 nátery podľa vybraného typu dreva. Výdatnosť oleja je až 20 metrov štvorcových na jeden liter. Odporúčaná doba schnutia každej vrstvy je 24 hodín, no opäť to závisí od teploty či slnečného žiarenia. Olej Hartwachs– Öl je testovaný podľa smernice DIN EN71-3 (Bezpečnosť hračiek).

Výhoda oleja na drevo

Hodvábne matný olej Hartwachs– Öl je vyrobený na báze prírodných voskov, je určený na dekoráciu a ochranu drevených podláh, schodov, masívneho nábytku a obkladov v interiéri. V prípade, ak chcete olej použiť aj v exteriéri, vyberte si produkt s adekvátnou UV ochranou určený práve pre exteriérové drevené konštrukcie – napríklad olejovú lazúru. Niektorí majstri dávajú prednosť gélovým alebo hrubovrstvým lakom.

Alternatívy k oleju na drevo

V exteriéri môžete použiť ešte jednu alternatívu, ktorú odporúčajú mnohí skúsení „drevári“ ako tú najlacnejšiu možnosť. Vopred však upozorňujeme, že vizuálny výsledok sa nikdy nedá odhadnúť a túto možnosť teda vyskúšajte len na stavbách, na ktorých vám už toľko nezáleží (napríklad na starý drevený plot na chalupe, nie na nový drevený obklad na dome). Drevo sa natiera aj s použitým (ale pokojne aj čerstvým) kuchynským olejom, ale aj s motorovým olejom. Ak vám v garáži zostali rôzne zbytky oleja po výmene v aute či v motorke, môžete ich zliať dokopy a ochrániť nimi drevo. Niekto dokonca používa aj starý olej z auta, no ten dokáže naozaj výrazne zmeniť celú farbu dreva až do čierna.

Ďalšie aspekty starostlivosti o drevo

Akýkoľvek drevený povrch je potrebné udržiavať v suchu. Ak prichádza do kontaktu s vodou napríklad v exteriéri, odporúča sa postaviť stavbu tak, aby mohla byť prevetrávaná a mala tak možnosť vždy preschnúť. Občasná kontrola stavu dreva a prípadnej prítomnosti plesní či drevokazných húb môže znamenať výrazný rozdiel v životnosti akejkoľvek drevenej konštrukcie či stavby.

Súvisiace

J&J Profil